Färgning

Att välja rätt hårfärg

Att välja rätt hårfärg kan verkligen vara en hel vetenskap. Jag tänkte försöka bena upp det hela lite…
1. Vilken typ av färgprodukt ska användas? Det finns toningar, färgningar eller blekning i olika former (och vill man gå snäppet djupare kan du ju börja fundera på vilka ingredienser färgen har och om den arbetar med eller utan ammoniak.)

Svaret beror förstås på vilket slutresultat du önskar.

En toning är mer transparent och täcker oftast inte vita/gråa hårstrån till 100% och är mer skonsam mot håret än både permanent hårfärg och blekning.

En permanent hårfärg finns i många olika varianter och med varierande täckförmåga. Jag föredrar den som är utan ammoniak och som täcker ordentligt utan att helt ta bort skiftningarna i håret.

Blekning används då du vill göra ljusa slingor eller helblondera dig, men även för att rensa bort överskott av pigment eller för att avfärga. Jag föredrar ammoniakfri blekning som är snällare mot håret eftersom ammoniaken många gånger öppnar fjällskiktet mer än nödvändigt.

2. Sen ska du ju välja vilken nyans som passar dig. Vill du vara mörk, ljus, röd, guld, ask etc.?

Jag brukar säga att det enklaste är att välja en förbättrad version av sanningen. Alltså en nyans och en mörk eller ljushetsgrad som ligger nära din egen.

Men visst är det ibland roligt att helt få förändra sig! Att få vara så där riktigt blond, röd, mörk osv som är så snyggt på den där kompisen eller artisten…
Och självklart kan det vara supersnyggt! Kontrasten kan bli helt perfekt och ögonen får en mer framträdande lyster. Ibland kan det kräva att man ändrar sin makeup och/eller sina kläder men det är det ju värt. Enda nackdelen är väl att håret växer ca 1cm i månaden vilket gör att man får räkna med att fylla i utväxten lite oftare.

3. Vill du vara helfärgad, slingad, ombre eller bara kamouflera dina vita hår med en transparent toning?

Det är till största delen en smaksak men oftast så blir det inte särskilt bra med slingor på ett riktigt kort hår, medan skiftningar på ett längre hår ger ett mer naturligt och levande intryck. En toning använder man för att fräscha upp ett naturligt eller färgat hår. Man kan ge håret både mer glans och en annan nyans.

4. Hur sköter jag mitt hår efter färgbehandlingen?

Välj bra produkter. Ett snällt schampo som inte tvättar bort pigmenten eller torkar ut. En conditioner och/eller inpackning som skyddar och vårdar. Stylingprodukter som innehåller värme och UV-skydd. Och gärna Olaplex nr3 för hemmabruk som lagar svavelbindningarna i ditt hår.
Är du på semester så tänk på att skydda håret mot solen. Helst med en hatt el dyl eller med hjälp av en solskyddsprodukt.

%d bloggare gillar detta: