Recept,  Träning och kost

Gluten och sockerfria lussebullar

Som vanligt så letar jag nyttigare alternativ till de traditionella godsakerna. Och i det senaste numret av Hälsa och Fitness så hittade jag ett supergott recept på gluten och sockerfria lussebullar. Det var en duktig bloggare som heter Åse Falkman Fredriksson som driver bloggen 56kilo som gjort receptet. Mjölet var ersatt av mandelmjöl och kokosmjöl och sockret byttes i receptet ut mot valfritt sötningsmedel och jag valde björksocker.

Resultatet var saftiga bullar som mer liknade muffins men som var riktigt riktigt goda!

Här kommer receptet:

Bullar:
4 ägg
5 msk honung eller sockerfri sötning
1 dl yoghurt 10%
4 msk kokosmjöl (aman prana)
1,75 dl mandelmjöl
Drygt 2 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 paket saffran
3 msk smör (45 g)
1 apelsin, skalet + saft
mandelflarn

 
Mandelmassa:
150 g skållade mandlar
1 3/4 msk vispgrädde
1 3/4 msk msk sötning

 
Instruktioner:
Sätt ugnen på 200 g (180 g varmluft)
Vispa äggen pösiga tillsammans med sötning.
Smält smöret med saffran. Vispa ner yoghurt, smör, saffran och apelsinjuice + skal i äggsmeten.
Rör ihop de torra ingredienserna och vispa ner. Låt stå i 10 minuter
Mixa skållade manddlar till mjöl i en mixer, blanda ihop med grädde och sötning. Vill du ha lösare mandelmassa späd med mer grädde. Rulla 12 små kulor (ca 15 g)
Portionera upp smeten i bakformarna och tryck ner kulorna, dra över lite smet så mandelmassan täcks. Pensla med uppvispat ägg och strö lite mandespån över.
Grädda i ca 15-20 minuter tills bullarna fått fin färg.

 

Näringsvärden:
Per bulle: 201 kcal, 7.5 g protein, 4 g kolhydrater (0,2 g socker), 17 g fett
 

 

 

%d bloggare gillar detta: