Allmänt,  Träning och kost

Här kommer ett recept på nyttigare lussebullar!

Utanför jobbet så har jag ett stort intresse av kost och hälsa. Jag föredrar ekologiska produkter och är jätteintresserad av hur kost och träning i olika former påverkar kroppen.

Just nu försöker jag utesluta vanligt vetemjöl och vitt socker.

Jag tycker att det är fascinerande hur mycket produkter det faktiskt finns på marknaden. Senast igår köpte jag nötcreme (typ Nutella) gjord med björksocker i stället för mängder av vitt socker. Fantastiskt god!

Men även när jag lagar mat eller bakar så testar jag nu gränserna för hur många av de mindre hälsosamma råvarorna man kan byta mot de med lite bättre egenskaper. Utan att tulla på smaken!

Idag har jag bakat saffransbullar där jag bytt ut smöret mot kokosfett, vanligt vetemjöl mot siktat dinkelmjöl och mandelmjöl, vitt socker mot kokossocker och hälften av mjölken mot osötad mandelmjölk.

De blev verkligen minst lika goda som vanligt, men lite hälsosammare! Testa!! Här kommer receptet:

2dl mandelmjölk

2dl standardmjölk

1dl kokosfett

1pkt jäst

1g saffran

3dl kokossocker

1/2 tsk salt

1 burk kesella 10%

1/2dl russin

2dl mandelmjöl

Ca 15dl siktat dinkelmjöl

1 uppvispat ägg

ev mandelflarn till garnering

 

Gör så här:

Smält fettet och tillsätt mjölken och värm till 37grader.

Smula jästen i en bunke och blanda med mjölk/fett.

Tillsätt saffran, kesella, socker, salt, russin, mandelmjöl och sist dinkelmjölet. Ha inte i för mycket mjöl! Degen ska vara lite kletig! Arbeta degen i ca 10 min och låt den sen jäsa i ca 45-50 min. Baka ut och gör lussekatter eller snurror som jag gärna fyller med mandelmassa. Låt jäsa 20-25 min. Pensla med ägg och strö över mandeln.

Grädda på ca 225 grader mitt i ugnen i ca 8-10 minuter…

…och sen ät och njut!!!

 

 

 

%d bloggare gillar detta: