Avfärgning,  Färgning,  Före- och efterbilder,  Kurser och visningar,  Ljusbruna nyanser

Utbildning i färglära för frisörer

Jag har jobbat med utbildning i färglära för frisörer i snart 10 år, men då alltid som representant för den färgen jag arbetat för.  För en månad sen blev det äntligen dags för min första utbildning på egna ben  ”Colours Education” .

Idén har vuxit fram under lång tid då jag upplevt att det är många frisörer som har luckor i sina färgkunskaper när jag varit runt både i landet och utomlands för att lära ut den färgen jag jobbat för.

Om man ska kunna skapa en perfekt hårfärg så måste du:

  1. Ha stenkoll på grunden i färglära.
  2. Kunna ställa en korrekt diagnos. Vilket utgångsläge har du och vilket slutresultat vill du/kunden nå? Vilket resultat är möjligt? Hur ska du nå dit?
  3. Kunna korrigera en gammal färg eller om oturen är framme ditt eget arbete.
  4. Göra en väl utförd applicering.
  5. Kunna den produkten du arbetar med utan och innan.

Jag brukar säga att kan man hårfärg så kan man färga med vilket märke som helst. Och det är sant!

För några månader sen kontaktade Anette mig.

Hon har varit frisör i över 10 års tid och har en stor kundkrets med återkommande, nöjda kunder. Men hon upplevde att hon saknade grundstenarna för att kunna ge sina kunder det där lilla extra. Även om kunderna var nöjda med resultaten så var hon själv inte nöjd. Det är väldigt frustrerande! Särskilt när man inte riktigt förstår varför.

Till slut fick hon nog och började googla. Hon letade länge tills hon hittade mig och beslöt sig för att dags för att lära sig mer.

Vid vårt första kurstillfälle började vi med att göra en ”felsökning”. Var saknas kunskap? Var ska vi börja? Anette ville att vi skulle börja från början. Så jag började med att plocka fram färgstjärnan. Den är det absolut bästa hjälpmedlet vi frisörer har när vi ska färga hår!

                                                               

Man behöver veta vilka färger som är de tre grundfärgerna och vilka som är komplementsfärger. Man behöver på riktigt förstå hur man använder stjärnan. Kan man det så har man något att luta sig mot när man ställer diagnos.

Sen behöver man veta vilka underliggande pigment som finns i varje mörkhetsläge.

Den här är en bra riktlinje på vad som kommer fram när du börjar färga eller bleka ett hår eller vad du behöver fylla på med när du ska gå från ljust till mörkt.

När vi gått igenom teorin så var det dags för Anette att ställa en diagnos och därefter göra en applicering.

Åsa som var våran modell för tillfället hade färgat sitt hår med hemmafärg i flera år och behövde en korrigering för att vi skulle kunna få till ett jämnt och glansigt resultat.

Vi fick starta med att rensa bort överskottspigment för att sen färga in hennes hår med en ljusbrun varm nyans.

Se vilken skillnad:

Nu har Anette och jag hunnit med ytterligare ett tillfälle med mer teori och ytterligare modeller. De bilderna kommer jag lägga upp vid ett annat tillfälle…

…men jag vill visa ett resultat som Anette la upp på sin instagram några dagar senare…

Här praktiserade Anette alla de moment som jag lärde henne på Åsa. Hon ställde diagnos. Hon rensade bort pigment och sen färgade hon in med rätt nyans med hjälp av färgstjärnan.

Så otroligt fin nyans och vilken lyster!! Jag ser fram emot ytterligare kurstillfällen som är inbokade framöver och hoppas på att hennes instagram kommer fyllas av många fina färgresultat i framtiden… :-)

 

(Under utbildningen arbetade vi med Sensidos färger som säljs av Grönberg & Partners.)

 

 

 

 

%d bloggare gillar detta: