Färgning,  Före- och efterbilder,  Ljusblonda nyanser,  Produkter,  Recept,  Slingor

Från orange- grönt hår till en snygg blond hårfärg

Johanna har gjort en riktig hårresa när hon gick från blont till mörkt som blev misslyckat orange- grönt hår till en snygg blond hårfärg.

Jag möter ganska ofta på just det fenomenet att blonda tjejer vill dämpa det ljusa och bli lite mörkare men slutar många gånger i en för mörk hårfärg som många gånger skiftar i en grågrön nyans.

Jag ska försöka berätta vad som händer.

Om jag börjar för början…

När man bleker sitt hår så tar man bort pigment. Ju ljusare hår desto mindre pigment finns det kvar i håret.

Ju mörkare utgångsläge desto mer olika pigment att ta bort. Pigmenten försvinner i olika steg. Först de blå, därefter de röda…orange…och sist de gula som också är de pigment som brukar vara svårast att bli av med. Något som de flesta blondiner någon gång fått erfara när de fått för gula slingor.

När man ska göra håret mörkare igen från en blond nyans så måste du tillsätta de pigment som tagits bort. Vilka nyanser som behövs tillsättas och hur mycket av varje är beroende på vilket mörkhetsläge du vill landa på. Här gäller det att kunna produkten man ska sätta i håret och sin färglära. Det är verkligen ingen enkel sak.

Från orange- grönt hår till en snygg blond hårfärg

Jag brukar jämföra med när man målar med vattenfärger, vilket är något de flesta kan relatera till. När du målat en hel teckning med kartans alla färger och doppat penseln i vattenglaset massor av gånger, vilken färg får till slut vattnet i glaset? Javisst, det blir ju brunt! :-) Samma sak gäller håret. Ett mörkbrunt hår innehåller alltså alla färger.

Om man sätter en brun färg på ett blont hår utan att kompensera för de pigment som tagits bort så blir håret grågrönt. Det är därför som alla röda/orange/gula pigment som tagits bort måste sättas dit innan eller i den bruna färgen för att få en vacker brun nyans.

Ytterligare en knepig sak med att göra en blondin till en brunett är att det ofta finns blekta slingor i håret som är porösare och ljusare än resten av håret. De slingorna har ju då givetvis ännu mindre av de varma/gula pigmenten och skulle behöva en egen färgblandning för att inte bli åt de grågröna hållet. Men hur ska du kunna separera dem från det andra håret på ett bra sätt? Ett alternativet är ju att göra en blandning som är varmare/gulare/rödare för hela håret, men då kan man ju få en för gul/röd nyans på det andra håret…hm…

Det jag vill säga är att det inte är en lätt sak att gå från blond till brunett men med lite pyssel så går det alldeles utmärkt… Vill du se lite av mina jobb där jag gjort det så kan du gå in här för att läsa om Sofias förvandling eller här om Cornelia eller för en lite rödare nyans när Kajsa var på besök…

För att komma tillbaka till Johanna så hade hennes mörka hår fått en alldeles för varm nyans där frisören antagligen försökt dämpa det varma med kalla pigment med just det resultatet att hennes ljusaste slingor skiftade i grågrönt. Inte så kul för Johanna precis…

Nathalie och jag fick slå våra kloka huvuden ihop och sedan fick Nathalie sätta igång. Först och främst fick hon ta bort den kalla färgen som slagit i grönt. Det gjorde hon med en rensning. Därefter blandade hon en balayageteknik med folie slingor. Det för att göra Johanna ljusare och för att bleka bort lite av de orangea pigmenten. Därefter gjorde Nathalie hennes mörka botten lite ljusare med Masteys Teinture 8.1+9.1 m 6% (använd som en toning i ca 10 min). Och på längderna nyanserades håret med Masteys teinture+Instantane 9.23+9.0 och aningens 11.53 m 3% med Olaplex nr1. Eftersom håret var rätt så trött efter alla behandlingar så fick hon såklart Olaplex nr 2 i schamponeringen i ca 10 min och därefter tvättade vi och vårdade håret med Oribes Gold Lust schampoo och Masque.

Behandlingen tog nästan 6 timmar men var väl värt besväret!! Vilken enorm skillnad! :-)

Från orange- grönt hår till en snygg blond hårfärg

 

%d bloggare gillar detta: