Färgning,  Före- och efterbilder,  Ljusbruna nyanser,  Mörkblonda nyanser

Hur avfärgar man ett hår?

Jag har länge tänkt att skriva det här inlägget. Vi har många kunder som söker sig till oss när deras färg inte blivit riktigt som de tänkt sig och då har de ofta googlat efter just ”Hur avfärgar man ett hår?”…eller ”håret blev grönt”…eller ”hur tar man bort gult från håret”…etc…

Att färga ett hår är ju inte riktigt så enkelt som man skulle kunna tro. Det är många faktorer som spelar in.

Det vi frisörer allra först gör är att titta på utgångsläget:

*Är det färgat sen tidigare eller obehandlat (vilket nu för tiden är väldigt ovanligt)?

*Hur är kvaliteten på håret?

*Sen vilket resultat som önskas…Vad är egentligen möjligt och vad klarar håret av?

Oftast finns det gammal färg i håret som vi måste ta hänsyn till. Många gånger behöver vi börja behandlingen med att ta bort gamla pigment. Vill du bli ljusare än utgångsläget så är det ett måste. Det går inte att färga ett redan färgat hår ljusare. Men ibland kan vi behöva ta bort pigment för att få tillbaka lystern på håret. Om ett hår är för mättat med pigment så brukar vi frisörer säga att färgen sotat. Då blir färgen matt och platt utan några egna skiftningar alls.

Om vi tar beslutet att det behövs en avfärgning eller en rensning av pigment så blandar vi ihop en specialblandning som öppnar upp fjällskiktet och tar bort en del av de pigmenten som finns där.

Det är väldigt olika hur lätt man får bort pigmenten. Jag testar alltid med den mildaste blandningen först som är baserad på vatten, men om håret är hemmafärgat med en mörk färg upprepade gånger så krävs det starkare preparat och flera appliceringar. I vissa fall så går det inte att få bort pigmenten och tyvärr är det inget man vet förrän man står där halvvägs in i behandlingen.

Många tror att när man tagit bort de infärgade pigmenten så ser håret ut som innan man la i färgen. Tyvärr så fungerar det inte så. När man färgar håret så förändrar man färgen för gott.

När man rensar bort de mörka (mest blå) pigmenten så är det mycket röda, orangea och gula pigment kvar i håret som kan vara mycket svåra att få bort. Så att tro att man ska kunna gå från mörkbrunt infärgat hår till en blond kall färg är nästintill omöjligt. Det skulle krävas timmar med stark blekning, vilket i sin tur förstör håret så illa att man riskerar en kemisk klippning och det innebär att håret går av.

Och även om man skulle gå så hårt åt håret så är det fortfarande inte säkert att du blir av med de gul/orangea pigmenten.

Efter att man tagit bort pigment så  behöver man sätta dit den nya önskade nyansen. Vilket i sig kan vara ett pyssel när man ofta jobbar med flera olika nyanser för att få ett jämnt och snyggt resultat.

Att gå från mörkt hår till ljust hår är en process som tar lång tid (om det ens är möjligt). Ibland krävs det att man klipper bort de yttersta topparna som har blivit färgade flest gånger. Du får kanske räkna med minst ett år eller två innan du når en kall blond nyans igen…

Behöver jag säga att det kan vara bra att tänka efter en extra gång innan man gör en stor färgförändring. Och att om du ändå bestämt dig för att göra förändringen så gör det hos en frisör. De professionella färgerna är för det mesta gjorda för att kunna tas bort om det skulle behövas. I alla fall i en högre grad än de du köper i butiken, som i sin tur är gjorda för att sitta som berg och fästa på alla hår och då helst för gott.

Här vill jag visa ett jobb som jag gjort under hösten/vintern…kunden hade varvat hemmafärg med frisörbesök för att dryga ut den dyra kostnaden som blir av att gå till salong en gång i månaden. Till slut blev färgen väldigt ojämn och fläckig.

Så här såg Camilla ut när hon kom till mig första gången.

 

Här är håret avfärgat.

 

Och så här fint blev det till slut. :-)

Jag kan verkligen förstå att det är svårt att få ekonomin att gå ihop men om du pratar med din frisör så kanske hon kan erbjuda någon lösning som blir hållbar ekonomiskt också. Man kanske kan göra en enklare behandling varannan gång där man skippar allt extra runt omkring. Det är ju frisörens tid som kostar mest och om man kan korta ner den på nåt sätt så… Jag vill dock poängtera att det inte är ett ordinarie alternativ som vi tillhandahåller men i speciella fall så vill vi såklart hitta lösningar som gör att våra kunder alltid känner sig snygga i håret… ;-)

God fortsättning… <3

 

Ps. Jag har arbetat med SensiDos färg, Olaplex och Balmains stylingprodukter.

%d bloggare gillar detta: