Avfärgning,  Färgning,  Före- och efterbilder,  Mörkblonda nyanser

Hur går man från mörkt till ljust hår?

Jag får ofta förfrågningar ifrån kunder som vill gå från mörkt till ljust hår. Många gånger är det kunder som färgat håret mörkt under många år. Är ditt hår naturligt ofärgat och mörkt så är det lättare att göra den förändringen men har man en eller flera gånger färgat håret mörkt så blir det betydligt mer komplicerat och påfrestande för hår och plånbok.

Jag tänker börja med att sänka förväntningarna…rejält! Vill du gå ljusare så se det som en process som kommer ta tid. Kanske så länge som ett år innan du når önskat resultat. Det beror på flera olika faktorer…

  1. Är det professionella produkter i håret,dvs om du färgat håret på en salong eller har du köpt färg i butik och färgat själv hemma?
  2. Vilken kvalitet har du på håret?
  3. Hur mörkt är ditt utgångsläge (är håret nästan svart)?
  4. Hur ljushårig har du tänkt att du vill bli?

Vi är alltid ärliga i överkant med vad som är möjligt. Tydliga med att vi inte vet förrän vi är mitt uppe i behandlingen hur långt vi kommer nå vid första sittningen…ibland är det så illa att man på sin höjd får bort så mycket pigment att man upplevs som ljusbrun istället för mörkbrun/svart. Pigmenten släpper oftast lättare om det är professionell färg än om det är hemmafärgat. De produkterna som är avsedda för hemmabruk är ofta mer pigment-täta och har en högre alkalitet vilket ofta gör att pigmenten sätter sig hårdare på håret. Om du sen har lagt på färg, på färg, på färg, under flera år, så är det så mättat med pigment så det ibland inte alls går att få bort.

Så hur går det till då?

Jo man måste avfärga håret (här kan du läsa ett annat inlägg jag gjort tidigare om hur man avfärgar ett hår). Det betyder inte att man tar bort färgen man satt på och så kommer ens naturliga ofärgade färg fram under. När man en gång färgat håret så har man för alltid ändrat hårets pigment.

Utan det man gör är att man tar bort de mörka pigmenten, ljusar upp håret så mycket man kan eller önskar för att sen färga in det i den önskade nyansen. När du tagit bort det mörka (blå och röda) pigmenten så har du beroende på ljushetsläge kvar orange eller gula pigment som du vill neutralisera. Det vill säga att man tillsätter rätt mängd med de motsatta pigmenten för att få en naturlig nyans. Så är håret orange behövs blå pigment och är håret gult så saknas det violetta (ljusblå och rosa) pigment i rätt mängd. Jag vet att jag nu är inne på frisörerna färglära…och att det kan vara komplicerat att förstå om man inte jobbar med hår…men jag ville ändå nämna det här på ett lite förenklat sätt.

Min 18-åriga dotter har testat på att var mörk under en period fastän hon egentligen är blond.

Hon har gillat det, men som mamman i det här så har jag nog ändå tyckt att hon är allra finast i sin naturliga färgskala. Utväxten blir inte så kul heller…

Förra helgen så åkte vi in till salongen och påbörjade processen. Tanken var inte att hon skulle bli superblond, snarare mellan-ljusblond.

Jag började med att rensa bort de översta pigmenten med en mildare blandning för att sen gå in och arbeta med lerbaserad blekning över hela håret. Då fick jag upp henne till en ljusgul nyans vilket är ett bra utgångsläge.

Tur att det fanns lite bubbel att bjuda på när hon såg ut som en kyckling ;-)

Eftersom hon hade flera olika typer av färgningar i håret så fick vi kvar ett parti som var lite mörkare och med lite mer orange inslag och det var jag tvungen att ta hänsyn till när hon sen skulle färgas in i rätt nyans. Jag fick därför arbeta med tre olika nyanser som jag noggrant fick arbeta ihop så det inte skulle bli randigt. Colormelt kallar vi frisörer den tekniken för.

Efter ca 5 timmars arbete så blev hon så här fin:

%d bloggare gillar detta: