Färgning,  Före- och efterbilder,  Mörkblonda nyanser,  Produkter,  Röda nyanser,  Slingor

Jag arbetar hellre med en snällare hårfärg utan ammoniak!

Jag arbetar sen ungefär 15 år tillbaka nästan uteslutande med en snällare hårfärg utan ammoniak. Skillnaden mellan den traditionella hårfärgen med ammoniak och den utan är vilken sorts alkalie som använts. En alkalie är ett basiskt ämne som gör att håret öppnas upp i färgbehandlingen vilket krävs för att kunna få in färgpigmenten. I den ammoniakfria färgen finns istället för ammoniak oftast en alkalie som heter Ethanolamin även kallad MEA.

Ammoniaken är snabbare och våldsammare

MEA öppnar upp fjällskiktet långsamt och försiktigt medan ammoniaken är betydligt snabbare och våldsammare i sin process. Jag upplever att de flesta skandinaviska hår mår bättre av den ammoniakfria färgen även om den många gånger kräver en högre kompetens hos frisören. En annan stor fördel är att man slipper den starka lukten som ammoniaken har som kan vara jobbig för luftrören och slemhinnorna om man är känslig. Men även om MEA är snällare för håret så är den inte allergifri och det är väldigt viktigt att frisören är extra noga när färgen sköljs ur. Om man slarvar med tvätten ligger alkalien kvar i håret upp till 3 dygn och det är verkligen inte bra för varken huden eller håret.

En ammoniakfri färg kräver större kompetens och noggrannhet av frisören!

Efter att nu ha arbetat med så många som 5 olika sorters ammoniakfria färgmärken så har jag skaffat mig tillräckligt mycket erfarenhet för att kunna få fram i stort sett alla nyanser jag önskar mig även utan ammoniak i färgen. En ammoniakfri färg kräver en större noggrannhet hos frisören när det gäller val av nyans och även när det kommer till appliceringen av färgen. Slarvar man när man lägger på färgen så blir det sämre täckförmåga och ett ojämnt resultat. Det beror på att ammoniaken gör att färgen sväller, vilket gör att den flyttar sig lite av sig själv i hårbotten. Har man då slarvat och missat lite någonstans så finns en god chans att färgen själv räddar upp det hela. Medan en ammoniakfri färg arbetar långsammare och ligger still där frisören lagt den vilket då gör att allt slarv syns. Men i gengäld så får man ett glansigare och friskare hår där ytan på håret fortfarande är starkt och slätt. Skulle du som frisör vara intresserad av Colours Education så kan du läsa om den här.

Här kommer lite före och efterbilder från några av mina senaste arbeten med Sensidos anmoniakfria färg:

Så här såg Malin ut innan färgningen.
Malin ville dölja sin gråa hår och förstärka det röda…
Här kom Catharina tillbaka till mig efter en tid i karantän. Hon ville täcka sitt gråa/vita och ha ljusa slingor i färgen.
Jag färgade in botten och gjorde många folieslingor som sedan färgades in. Allt gjordes med en snällare hårfärg utan ammoniak.

%d bloggare gillar detta: