Min salong

Jag måste få säga några ord om hur oron och stressen ökar igen för oss småföretagare!

Nu förstärks oron och stressnivån ökar igen för oss småföretagare!

Jag upplever att de flesta stödåtgärderna som förlängs nu skjuter problemen på framtiden!

Skriverier och otydliga restriktioner från FHM gör våra kunder tveksamma till om de verkligen bör besöka oss frisörer. Jag vet att de flesta kollegorna i branschen är extremt noga med att följa alla rekommendationer både för sin egen och för sina kunders skull. Vi städar, spritar och tvättar våra händer som galningar.

Jag är så tacksam för Colours kunder!!❤️

Och jag kan inte nog poängtera hur viktiga ni kunder är för oss! Och jag vill än en gång tacka alla Colours kunder som stöttar och besöker oss varje dag!

Men efter den chockartade effekten Corona-viruset hade på oss i våras (Här kan du läsa mitt inlägg ”Frisör mitt i Coronakrisen”) finns inga ekonomiska marginaler kvar. De flesta stödåtgärderna som förlängs är anstånd och permitteringar som inte hjälper oss små företag som har en aktiv inkomst. Om vi inte kan ta hand om våra kunder så kommer det inte in några pengar i företaget och och då hjälper inte någon av dessa åtgärder. Det som verkligen kan hjälpa oss är en reducering av hyres- och skattekostnader och det fanns inte med i dagens budget.

Vi på Colours har än så länge gott om kunder som vill besöka oss trots de nya restriktionerna, vilket är skönt, men min stora skräck just nu är om jag blir sjuk. Jag behöver finnas på salongen och ta emot mina kunder, arbeta in varje krona, så vi har råd att betala våra fasta kostnader och sakta bygga upp en buffert igen.

Min hyresvärd hade inte heller några betänkligheter med att genomföra den planerade hyreshöjningen som var på gång innan pandemin slog till, så nu ökar kostnaderna ytterligare. Något som givetvis inte gör saken enklare.

Colours skulle behöva anställa en frisör till då vi har så mycket kunder så vi inte kan ta emot alla, men även där finns en oro såklart…vi företagare skulle verkligen behöva lite extra hjälp och stöd så vi vågar anställa istället för ännu striktare regler som får oss att låta bli.

Hur länge till kommer Sveriges småföretagare orka med den här belastningen!? De höga skatterna gör det omöjligt att bygga tillräckligt med kapital i våra företag så vi kan känna oss lugna. Blir vi sjuka så blir vi synade så hårt och med en misstänksamhet som gör att man knappt orkar kontakta försäkringskassan. Det känns som om det finns så många sätt att kontrollera att vi inte försöker lura oss till ett bidrag så det slutar med att vi knappt får hjälp när vi behöver det.

Som företagare så är man sällan eller aldrig hemma och är sjukskriven. Man tar några värktabletter och släpar sig iväg till jobbet trots att man är sjuk!

Jag vet att de flesta med egna företag i alla år alltid har arbetat trots att vi har varit sjuka. Jag vet inte hur många gånger jag vaknat med feber och ont i halsen, när jag istället för att vara hemma och kurera mig, har tryckt i mig några värktabletter och ändå släpat mig iväg. Eller att jag vid en förkylning ringt upp mina kunder och frågat om de är okej med att jag är förkyld och då oftast gått iväg och arbetat trots en rinnande näsa. I dagsläget måste vi vara hemma om vi blir sjuka och vem ska då betala våra fakturor?

Ett annat typiskt exempel är när min yngsta dotter fick vara med mig på salongen när hon var nyfödd så jag skulle kunna amma henne mellan kunderna. Det också för att kunna bibehålla min kundkrets och kunna betala verksamhetens fasta kostnader.

Fördelarna har trots allt varit fler än nackdelarna!

Jag älskar mitt jobb, mina kollegor, mina kunder och min salong! Jag har alltid tyckt att det är värt allt hårt jobb och att fördelarna ändå har varit fler än nackdelarna. Särskilt när jag har sett att min vision funkar och att salongens kundkrets ökar för att människor på riktigt uppskattar det vi gör för dem. Men när pandemin drabbade oss så insåg jag på riktigt hur oskyddade vi småföretagare är och hur maktlös jag är i den här situationen.

I nuläget kan jag inte göra mer än att hoppas att jag inte ska bli smittad och att salongen ska överleva. Jag har backat upp med banken så jag kan belåna mig om jag skulle behöva. Men oroar mig över hur jag ska kunna betala tillbaka ett lån i framtiden…

Är det inte dags att se över hur vi småföretagare behandlas snart? Vi är ju en så stor del av Sveriges ekonomi och välfärd. Vad händer när vi inte orkar mer? Ska över hälften av alla arbetare bli bidragstagare istället? Hur blir framtiden då?

%d bloggare gillar detta: