Färgning,  Före- och efterbilder,  Ljusblonda nyanser,  Mörkblonda nyanser,  Produkter,  Röda nyanser,  Slingor

Vad är skillnaden mellan färg och toning?

Jag får ibland frågan om jag använt färg eller toning i min kunds behandling. Jag misstänker att det förmodligen handlar om att kunden är intresserad av färgens hållbarhet. Men känner att jag behöver förklara det här lite närmare då det inte alls går att ge ett så enkelt svar på vad som är skillnaden mellan färg och toning…

En toning var EN färdig produkt och färg TVÅ produkter som man blandar med varandra.

Idag är de flesta färgbehandlingar som görs på salong gjorda med tvåkomponentsfärg. Det vill säga att man blandat två vätskor som startar en oxidation. Den färgen som jag arbetar med idag kan blandas på väldigt många sätt för att ge mig möjligheten att göra den så täckande, transparent och/eller hållbar som jag önskar.

Här har Jenny fått en helblondering som nyanserats med en transparent färg.
Så här såg hon ut innan behandlingen.

Dagens färg ger oss oändliga möjligheter att individanpassa våra behandlingar.

Valet av blandning beror helt på vilken färg man önskar. Vill man bli ljusare, mörkare, fräscha upp en gammal färg, nyansera slingor, täcka vita/gråa hår, behålla en naturlig transparens och sen givetvis beroende på underlaget…

Malin fick kopparfärgat hår med röda slingor skapade med hjälp av tre olika typer av färgblandningar.

…ett fintrådigt och skört hår kräver en mildare produkt till skillnad mot ett grovt, starkt och obehandlat hår som kräver en betydligt kraftigare blandning.

Här har jag färgat in en utväxt med viss del gråa hår, gjort slingor och nyanserat både slingor och resterande längder. Jag har använt tre olika sorters blandningar för att nå Catharinas resultat.
Förebilden… ;-)

En färgning har bättre hållbarhet

Visst kan vi i vardagstal kalla de mer transparenta och mildare färgningarna för en toningar och de mer täckande och förändrande färgningarna för färg. Men det är egentligen inte alls en korrekt beskrivning då en färgning oftast har en helt annan hållbarhet.

I min värld är en toning en produkt med direktverkande pigment som du inte behöver blanda med någon annan produkt för att den ska fästa. När jag började som frisör för 27 år sedan kunde man köpa dessa produkter för hemmabruk på salonger och de höll oftast 6-8 tvättar. Idag har det ersatts av sk färgbomber som har blivit ett riktigt gissel för oss frisörer då de reagerar hemskt oberäkneligt i samband med en oxidationsfärg. Men det får vi prata om i ett annat inlägg… ;-)

Jag har använt mig av Sensidos ammoniakfria färg, Goldwells blekning Silk Lift, Olaplex och Defy Damage som extra vård. Och alla färgerna är gjorda på Colours by Jenny Hansson

%d bloggare gillar detta: