Avfärgning,  Färgning,  Före- och efterbilder,  Röda nyanser

Ta bort gamla färgpigment först…

Nu har det snart gått ett halvår sedan jag skrev något här. Det var inte riktigt så som jag hade tänkt mig det här året. Men det är å andra sidan inte mycket som blev som jag hade tänkt mig år 2020.

Allt såg så lovande ut i början på året. Vi var fyra kollegor som hade roligt tillsammans, kunderna strömmade till salongen och vi såg ljust på allt. Jag och mina döttrar njöt av två veckor i Sydafrika och trots att vi kom tillbaka med en solig känsla i våra vintertrötta kroppar så vände allt så snabbt. Som ni kunde läsa i mitt förra inlägg så drabbade coronakrisen även frisörbranschen hårt och helt plötsligt handlade dagarna om hur vi skulle få Colours att överleva.

Idag känner jag mig oerhört tacksam över att vi lyckats överleva och hoppas att den värsta tiden är över i den här krisen.

Något som har varit positivt för mig under krisen, som normalt inte kan ta emot så många nya kunder, är att luckorna i mitt schema gjort det möjligt att ta emot lite nya kunder. Jag älskar mina stamkunder såklart men tycker att det är jätteroligt att ibland få ställas inför lite nya utmaningar.

Många gånger behöver jag börja med att ta bort gamla färgpigment innan jag kan få till det resultatet som jag önskar. Då gör jag antingen en klassisk avfärgning med blekning och hett vatten eller Malibu Cs lite mer skonsamma rensning CPR. Det beror på utgångsläget och kvaliteten på håret.

Här har jag ett gammalt exempel där jag tagit bort hemmafärgade pigment och tillsatt nya på Lena för att få tillbaka glansen och för att få en mjukare ton mot hennes ansikte:

Först när de gamla infärgade pigmenten har lyfts bort är det möjligt att sätta nya och klara pigment. Det är något som blir väldigt tydligt när man till exempel vill göra någon ordentligt rödhårig. Jag har haft två sådana exempel på kort tid nu. Först Noelia som hade färgat håret hemma med en svart nyans och som önskade bli ordentligt röd.

Eftersom hon med sitt naturligt mörka hår låg väldigt nära sin infärgade mörka nyans så blir man lätt lurad att hon inte har så mycket pigment i håret och att en avfärgning eller rensning är onödig. Som tur var så tog jag inga genvägar och rensade hennes hår innan. Och trots det så fick jag inte riktigt bort de blockerade pigmenten helt vilket resulterade i ett parti som fick en mörkare skugga. Inget som ett otränat öga skulle fundera så mycket på kanske, men ändå en tydlig påminnelse på hur noga man måste vara med grundarbetet.

Några dagar senare så hade jag ytterligare en ny kund i stolen. Ellinor har en vacker hy med diskreta fräknar som skulle passa fint med en kopparnyans. Hon hade också en gammal färg som låg i vägen så även här fick jag starta med att ta bort gamla färgpigment. Efter rensningen blev det väldigt tydligt att det redan fanns väldigt mycket röda pigment i Ellinors hår, men tyvärr var färgen som kom fram väldigt fläckig och uppblandad med ljusa slingor. Så att få till ett helt jämnt resultat var näst intill omöjligt. Men efter några timmars arbete och två appliceringar så blev det väldigt fint ändå tycker jag!

Om du vill veta mer om Camillas avfärgning på den första bilden kan du hitta det inlägget här!

%d bloggare gillar detta: