Allmänt,  Produkter,  Styling

Några tips på hur du lyckas med din föning

Nu har halva Januari gått och det är nu full aktivitet på salongen igen. Alla verkar ha satt igång med sina nyårslöften vare sig det gäller ny frisyr, träning, nyttig mat, nytt jobb, nya relationer eller kanske jobba lite extra på det man redan har… :-) Själv har jag inte avlagt några löften men ser fram emot ett nytt spännande år som är fyllt av arbete på salongen och med den nya färgen, resor men familjen och framför allt att jag har avsatt tid för att komma i form igen. Men det projektet startade jag redan i början av December vilket känns otroligt skönt. Många gånger när jag är i tjejernas omklädningsrum så ser jag tjejer och kvinnor som står sammanbitna framför spegeln med fön och borste utan någon större framgång. Jag kan verkligen längta efter att få ge dem några bra tips för att bättre lyckas med sin föning, men har inte velat lägga mig i. Jag har nog varit lite rädd att hon ska ta illa upp… Men jag misstänker att det finns fler som kan uppskatta några handfasta råd från en frisör, så här kommer några tips på hur du lyckas med din föning.

Det finns fyra grundläggande punkter som jag kommer gå in lite djupare på här nedan:

 • Bra produkter
 • Bra verktyg
 • Rätt teknik
 • Övning

 

1. Rätt produkter är otroligt viktigt för hur bra du lyckas med din föning och för hur bra din styling håller. Du behöver ha minst en stylingprodukt. Det är den produkten som hjälper dig när du arbetar med håret. Den produkten ska ge stadga, volym eller kanske en utslätande effekt. Det finns många olika typer av stylingprodukter. En klassisk mousse är oftast framtagen för att appliceras närmast hårbotten och den ska ge en viss strävhet och volym. En volymspray är oftast lite mjukare och kan många gånger påminna lite om en saltvattenspray men den kan också vara lite stelare, ungefär som den klassiska läggningsvätskan som är som en gelé i sprayform.

För dig med frissigt och tjockt hår som inte är ute efter volym så kan en stylingcréme vara lösningen. Den brukar vara mer utslätande, vårdande och glansgivande. I de flesta salongsprodukter så finns det även värmeskydd men om inte så måste du även tillsätta det. Annars är risken stor att du skadar håret. Blir håret skadat så blir elasticiteten i håret sämre och då får du ännu svårare att forma ditt hår. Efter att du har stylat klart ditt hår så kan du ha i någon sorts glansprodukt och/eller fixera din frisyr med en hårspray. Två favoriter i mousseform.Här är två moussefavoriter. Två volym/stylingsprayerOch här två volym/stylingsprayer. Två olika stylingcrèmer...Två olika styling crèmer som jag gillar väldigt mycket. Imperial blowout för mer volym men med massor av vård och skydd och Supershine Light med mycket fukt och glans som passar det lite frissigare håret som vill ha en mjukare look. Lite extra glans...Lite extra glans….Två otroligt bra sprayer att avsluta din styling med.Två superbra hårsprayer att avsluta din styling med så din föning håller länge..

2. Bra verktyg är såklart också avgörande. En riktigt bra hårborste som reder ut ditt hår utan att slita på håret och en rundborste som ditt hår lätt fäster på men som inte fastnar eller trasslar in sig. Det här är mina två favoritborstar. Wetbrushborsten från HH Simonsen och Y.S PARK CARBON TIGER BRUSH.

Det här är mina två favoritborstar. Wetbrushborsten från HH Simonsen och Y.S PARK CARBON TIGER BRUSH.

3. Nu kommer vi till, kanske den viktigaste delen, och det är vad man ska tänka på när man står där framför spegeln.

 • Allra först ska du ha ett nytvättat, noggrant handdukstorkat och utrett/borstat hår när du startar.
 • Därefter applicerar du dina stylingprodukter.
 • Sedan ska du torka håret så det är nästan helt torrt! Det är här de flesta har för bråttom. Att försöka forma ett hår som är dyblött är dömt att misslyckas. Du behöver endast 10% vatten kvar i håret för att kunna forma om det. Du ska arbeta håret tills det är helt torrt och det är först då du kan få håret att stanna i den nya formen.
 • Dela upp håret i många många delar och föna en del i taget. Det går fortare och blir ett mycket bättre resultat än att försöka föna hela håret samtidigt. Använd hårklämmor.
 • Blås håret med växtriktningen. Om du blåser mot växtriktningen så ruggar du upp ytan på håret vilket gör det svårt att få fram glansen.  Några tips på hur du lyckas med din föning
 • Ett annat knep som vi frisörer använder är att vi låter borsten sitta kvar så länge i håret så att håret börjar svalna i sin nya form. Då får du den allra bästa effekten. Jag brukar jämföra hår med stål. Att du värmer upp det för att forma om det, men att det är först när hår och stål svalnat som det fastnar i sin nya form… Jag brukar arbeta med två borstar samtidigt och låter den ena borsten sitta och svalna medan jag arbetar med den andra.
 • Avslutningsvis använder jag en paddelborste och borstar igenom håret. Har du då torkat det helt torrt så räcker det med att du skakar lite på huvudet så kommer ditt arbete fram igen. Då ska du spraya lätt med din hårspray över hela håret för att fixera föningen. Då håller frisyren hela dagen förutsatt att du håller dig borta från fukt som är den största boven till att frisyren blir förstörd.

4. Allra sist… Ha tålamod! Det krävs lite övning innan man lyckas med en fin och hållbar föning. Testa olika sorters produkter och studera din frisör hur hon/han gör när hon/han stylar ditt hår. Fråga henne/honom om råd och tips hur du bäst får till just din frisyr.

Lycka till! :-)

%d bloggare gillar detta: